Floris Luiten

Close-up van een blonde jongeman met bril die en kop koffie drinkt in een cafe

Floris Luiten is programmeur bij u0192. Hij houdt van programmeren, cijfers, logica en het bestuderen van het menselijk gedrag. Op deze website laat hij zich over deze en nog meer onderwerpen uit. Wil je weten wat Floris nu denkt? Volg hem via Twitter (@florisl).
Meer informatie over Floris Luiten

Vijfduizend

Gewoon voor de lol dacht ik dat het wel leuk zou zijn om het offline medium met het online medium op een nieuwe manier met elkaar te verbinden.

Introductie

Mijn favoriete manier van "offline vermaken" is het leggen van puzzels. Wat het nu precies is wat ik leuk vind aan puzzelen kan ik niet zeggen, maar het feit dat ik er zo ontspannen van raak is mij heel wat waard.

De leukste puzzels om te leggen zijn die van Jan van Haasteren. Zijn komische — stripachtige — manier van tekenen in combinatie met overvolle (herkenbare) situaties en grappig onderwerpen maken zijn puzzels een genot om te leggen. Dit komt vooral doordat je tijdens het leggen van de puzzel dingen telkens weer nieuwe dingen tegenkomt.

Toen ik een tijdje terug een puzzel van Van Haasteren zag van 5000 stukjes ("Middeleeuwen") dacht ik gelijk bij mijzelf: "Dat is een leuk project voor deze winter!".
Toen ik laatst de puzzel daadwerkelijk heb gekocht en naar huis reed bedacht ik mij dat het zonde is dat alleen ik kan genieten van deze mooie puzzel. Een paar slapeloze nachten later bedacht ik mij het project welke ik vanaf nu simpelweg "vijfduizend" heb genoemd.

De opstelling

Voor de puzzel heb ik wat ruimte nodig, meer dan mijn eettafel (welke ik normaliter hiervoor inzet) mij kan bieden. Als snel kwam ik erachter dat de vloer de beste locatie is om deze immense puzzel neer te gaan leggen. Toen ik eenmaal het meubilair aan de kant had geschoven kwam ik op het idee om een camera op te hangen zodat ik een leuke time-lapse (zie ook Ice vs water, Phalaenopsis II en Phalaenopsis) kan maken.

Eenmaal de webcam geinstalleerd bedacht ik dat dit het optimale moment is om offline en online met elkaar te verbinden. Door het koppelen van een Twitter account aan deze foto's zou iedereen "real-time" mee kunnen kijken met de vorderingen van de puzzel. "Real-time", als in, wanneer een update beschikbaar is deze automatisch te delen. Helaas geen rechtstreekse verbinding, maar close enough.

Wil je de vorderingen zelf volgen? Bekijk hier onder de timeline van vijfduizend.