Floris Luiten

Close-up van een blonde jongeman met bril die en kop koffie drinkt in een cafe

Floris Luiten is programmeur bij u0192. Hij houdt van programmeren, cijfers, logica en het bestuderen van het menselijk gedrag. Op deze website laat hij zich over deze en nog meer onderwerpen uit. Wil je weten wat Floris nu denkt? Volg hem via Twitter (@florisl).
Meer informatie over Floris Luiten

Wie is Floris Luiten

Ik hou van goede muziek, goede films en lekker eten. Ook ben ik ben een zelf benoemde webontwikkelaar.

Begonnen als kleine jongen in FrontPage met grote fascinatie voor FrontPage Extensions en al snel bezig met het ontleden van scripts gevonden op het internet. Vanuit daar ben ik gegroeid naar een bewuste webontwikkelaar die graag zijn kennis inzet om het wereld wijde web te verbeteren.

Van Ei tot eigen

Uitgekomen ei

Als kleine jongen werkte ik graag met computers. Zoals elk kind was ik aanvankelijk geïnteresseerd in spelletjes, maar al snel maakte ik kennis met het wereldwijde internet.
Inbellen met een modem was een spannend moment. Bij het inbellen realiseerde ik mij dat ik weldra toegang kreeg tot een wereld aan informatie. Al snel kende ik de tonen uit m'n hoofd die de modem maakte bij het aanmelden. De spanning steeg naarmate de tijd streek en zodra de "klik" klonk kon ik daadwerkelijke rondsurfen.

Al snel kreeg ik de drang om zelf iets toe te voegen aan dit web van pagina's en ging aan de slag met FrontPage. Met dit programma kan men middels een zogenaamde WYSIWYG-omgeving een webpagina maken. In zo'n What You See Is What You Get-omgeving kan men grafisch een webpagina maken en gelijk zien hoe deze er (ongeveer) uitziet als deze online is.
Een groot nadeel van zo'n programma werd voor mij al snel het feit dat ik gebonden was aan de mogelijkheden van dit programma, terwijl er pagina's op het internet stonden die veel meer konden.

Ik begon in FrontPage een pagina op te zetten met mooie opmaak en begon deze in de HTML-code aan te passen, zodat deze exact werd wat ik mooi vond.

En toen was er het script

Een statische pagina maken kon ik toen mijn scripts mijn aandacht trok. Zo kon ik op andere websites middels een formulier gegevens invullen en op een knop drukken. Vervolgens zag ik deze zelfde gegevens op de volgende pagina ingevuld in een stukje tekst. Hoewel niemand er iets aan had, was het zo ontzettend leuk om zoiets te hebben dat ik het ook moest kunnen.

Zodoende begon ik met het implementeren van zulke scripts in mijn eigen website. Een lopende klok, een begroeter ("Goedemorgen bezoeker"), een teller met aantal bezoekers en wat nog meer aan gadgets.

Al snel was ik over de lijn van enkel het downloaden en implementeren en ging ik onderzoeken hoe deze scripts werkten. Een kleine stap verder was ik de scripts aan het aanpassen naar eigen wens. Al snel was ik mijn eigen scripts aan het schrijven.

De groei naar meer

De eerste scripts maakte ik voor mijzelf, maar ik werd steeds vaker gevraagd door mijn omgeving om iets voor hun te doen. Zo maakte ik voor mijn 18e verjaardag een webapplicatie voor mijn vader; iets wat ik later pas realiseerde is dat dit versie 1.0 van het CMS is.

Heden

De dingen die ik geleerd heb breng ik nu samen met mijn collega Roy van de Water in praktijk in ons bedrijf lenwweb.nl. Zo blijf ik bezig met het ontwikkelen van het internet en het ontwikkelen van mijzelf. Het werken aan een CMS systeem is slechts een van de zaken die we tot nu toe hebben ontwikkeld. Ook de website weerverleden.nl is één van onze creaties.

Toekomst

Uiteraard weet ik niet wat de toekomst brengt, maar ik ben voorlopig nog niet klaar met het wereld wijde internet. Ik hoop nog veel pagina's aan te passen en naar het niveau van nu te brengen met de mogelijkheden die ik in de loop der tijd heb gekregen.