Floris Luiten

Close-up van een blonde jongeman met bril die en kop koffie drinkt in een cafe

Floris Luiten is programmeur bij u0192. Hij houdt van programmeren, cijfers, logica en het bestuderen van het menselijk gedrag. Op deze website laat hij zich over deze en nog meer onderwerpen uit. Wil je weten wat Floris nu denkt? Volg hem via Twitter (@florisl).
Meer informatie over Floris Luiten

Olympische spiegel

Je kent 'm vast - de Olympische spiegel. Na elke uitzending van sport word hij weer getoond. Het "scorebord" van de Olympische spelen. Hier op staan de landen gerankschikt op het aantal behaalde medailles. Zo staat China al een tijdje bovenaan met het meeste aantal gouden medailles. Maar ja, denkt de Bètaman in mij, dat is ook logisch aangezien zij maarliefst 380 (!) athleten hebben die voor China uitkomen. Nogal wiedes dat ze dan bovenaan staan. Grenada behaalde vandaag (7 augustus) haar eerste gouden medaille ooit sinds 1984. Grendada heeft 10 athleten die meedoen aan de spelen - d.w.z. 1 op de 10 athleten heeft goud gehaald! Dat is toch (statistisch gezien) veel knapper dan 34 keer goud op 380 athleten.

De "eerlijke" spiegel

Dus, zo vriendelijk als ik ben, verzamelde ik alle benodigde gegevens (bedankt Wikipedia!) om een spiegel te maken die rekening houd met het aantal athleten welke uitkomen voor een land. Op deze manier staat niet China bovenaan, maar Grenada! Dus aanschouw het eerlijke Olympische medaille klassement voor Londen 2012.

Nog eerlijker zou zijn om ook rekening te houden met het aantal andere verdiende medailles, immers, 10 keer brons halen is m.i. een grotere prestatie dan 1 keer "toevallig" goud halen. Mocht iemand hier een algoritme voor willen ontwikkelen hou ik mij graag aanbevolen.

Zelf ook medaille statistieken genereren? Gebruik deze JSON feed van stats.com voor actuele info.

Bekijk andere blog posts