Floris Luiten

Close-up van een blonde jongeman met bril die en kop koffie drinkt in een cafe

Floris Luiten is programmeur bij u0192. Hij houdt van programmeren, cijfers, logica en het bestuderen van het menselijk gedrag. Op deze website laat hij zich over deze en nog meer onderwerpen uit. Wil je weten wat Floris nu denkt? Volg hem via Twitter (@florisl).
Meer informatie over Floris Luiten

In Therapie - het script

Ik ben fan van de serie "In Therapie" - een TV serie over een psychotherapeut. In de eerste serie speelde Jacob Derwig de rol van psychotherapeut en in de huidige serie doet Peter Blok dit - één van mijn favoriete Nederlandse acteurs.

Verder spelen in deze serie Jaap Spijkers, Monic Hendrickx, Jeroen Krabbé en de mij nog onbekende acteurs Jamie Grant en Daan Stoevelaar.

Deze serie spreekt mij dus niet alleen aan om de inhoud, maar zeker ook om de acteurs. Een serie die ik graag volg. Er is één kleine maar: het word elke dag om 22:45 uitgezonden. Een tijdstip dat mij niet goed uitkomt...

Uitzending gemist

Gelukkig biedt de website de afleveringen aan onder het mom 'uitzending gemist'; het was echter wel zaak om via een aantal dieper gaande links door te klikken waarop je een SilverLight speler voorgeschoteld kreeg - iets waar ik absoluut geen fan van ben.

Ik ben daarom in de broncode gedoken en kwam erachter dat er een iframe gebruikt werd om deze SilverLight-speler weer te geven. Toen ik de broncode van die pagina bekeek kwam ik er snel achter dat een grote hoeveelheid javascript er voor zorgde dat je ook een MMS-stream kreeg welke mijn totem gewoon kan afspelen. Door in totem de MMS-link op te vragen had ik de mogelijkheid om een stream direct te downloaden zonder browser. Deze MMS-link kon ik nu simpelweg downloaden met 'mimms', een programma geschreven in Python

Gelukt! of niet?

Het is wat omslachtig: eerst moest ik met mijn desktop PC de website op vragen, 4 keer door klikken, broncode bekijken, totem laten opstarten en deze link gebruiken om op mijn MediaCenter dit te downloaden. Bovendien was zo'n MMS-link maar een paar minuten geldig, waardoor ik niet vooruit kon werken. Het was dus niet de oplossing waar ik naar zocht, dus besloot ik het anders aan te pakken. Ik schreef een script die deze handelingen uitvoert.

Toen ik bezig was met dit script te schrijven stuitte ik op de klap JavaScript die er nodig was om een "simpele" MMS-link te genereren. Als ik dit wilde herhalen zou ik de JavaScript lokaal moeten uitvoeren maar dit leek teveel werk te zijn. Toen ik door de code bladerde ontdekte ik dat er een XML-bestand bestond voor de aflevering waarin alle informatie simpel terug te vinden was - inclusief de MMS-link. Het enige wat ik moest doen is een 'beveiligingscode' uit het JavaScript bestand halen en daarmee het XML-bestand op te vragen. Nu kon mijn script vol-automatisch een MMS-link ophalen van de nieuwste aflevering.

Het gevolg

Al snel breidde ik het script uit om ook de libmimms library te gebruiken zodat mijn script de MMS-link zelf kon downloaden. Het programma is nu zo gemaakt dat ik het dagelijks draai om de nieuwste aflevering binnen te halen zonder dat ik nog iets hoef te doen,  behalve 't kijken zelf.

Dit bewijst maar temeer dat ik liever een paar uur script dan dat ik elke dag 4 keer klik, broncode bekijken, totem laten opstarten en deze link te serveren aan m'n MediaCenter.

Bekijk andere blog posts