Floris Luiten

Close-up van een blonde jongeman met bril die en kop koffie drinkt in een cafe

Floris Luiten is programmeur bij u0192. Hij houdt van programmeren, cijfers, logica en het bestuderen van het menselijk gedrag. Op deze website laat hij zich over deze en nog meer onderwerpen uit. Wil je weten wat Floris nu denkt? Volg hem via Twitter (@florisl).
Meer informatie over Floris Luiten

Time lapse "Ice vs water"

Het derde "echte" time lapse project is wellicht een voorspelbare; n.l. het smelten van een ijsklontje. Toch heb ik met veel plezier dit project gedaan, temeer omdat ik meer aan de techniek werkte dan de uitvoering zelf.

Licht, camera, actie!

Voor een mooi time lapse filmpje dien je ervoor te zorgen dat de foto's met elkaar overeen komen. Bij de vorige projecten zag je duidelijk verschillende lichtinvallen en soms zelf storingen. Ik besloot om te kijken hoe je een egalere "sfeer" krijgt in de serie foto's en besloot om een "snelle" time lapse te doen; een project met een korte looptijd waarbij de lichtinval in mijn appartement niet zo veel veranderd. Ik besloot hierop om een smeltend ijsklontje op te nemen; dit gaat relatief snel (1 uur en 10 minuten) en is klein zodat ik weinig achtergrond materiaal nodig heb.

Achtergrond

De achtergrond is een kussensloop welke ik gestreken heb. Het ophang systeem liet nogal wat te wensen over, op het filmpje merk je daar overigens weinig van. Voor grotere projecten zal ik op zoek moeten gaan naar een kreukvrij materiaal met een egale kleur - iets voor latere zorg.

Instellingen

Voor dit filmpje heb ik een interval van 5 seconden genomen. Dit houd in dat de tijd tussen de frames 5 seconden bedraagt - oftewel de tijd gaat 120 maal sneller dan in het echt.

Resultaat

Het lijkt erop dat er een aantal gaten zitten zoals bij 25 seconden in het filmpje. Dit komt echter omdat het ijsblokje buiten een shot om in elkaar "donderde". Dit komt mede omdat het ijsklontje van binnen een gat heeft.

Ik ben tevreden met 't resultaat van het filmpje. Het is zo dat er nog wel wat donkerdere frames tussen zitten maar dit komt omdat ik met een eenvoudige webcam werk i.c.m. een ruimte waar veel stoorlicht is. Het heeft mij in elk geval weer een hoop geleerd.

Bekijk andere blog posts