Floris Luiten

Close-up van een blonde jongeman met bril die en kop koffie drinkt in een cafe

Floris Luiten is programmeur bij u0192. Hij houdt van programmeren, cijfers, logica en het bestuderen van het menselijk gedrag. Op deze website laat hij zich over deze en nog meer onderwerpen uit. Wil je weten wat Floris nu denkt? Volg hem via Twitter (@florisl).
Meer informatie over Floris Luiten

De Nederlandse film komt online

Goed nieuws voor de fans van Nederlandse films onder ons; de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben webvideotheek in ontwikkeling [bron: volkskrant] onder de werknaam filmotech.nl. Het doel is om alle Nederlandse films en series van de publieke omroep aan te bieden.

Een goed moment om eens stil te staan bij de Nederlandse film. De nieuwste Nederlandse film die ik heb gezien - TBS uit 2008 - doet mij weer beseffen dat wij prachtige films kunnen maken die je beroeren. Natuurlijk kun je een budget stellen van 100 miljoen US dollar zoals bij Spiderman maar om eerlijk te zijn: deze film was ontzettend voorspelbaar en ik kon op geen enkel moment in deze film in de huid kruipen van één van de acteurs. Dat er vervolgens nog twee sequels komen doet mij ervan overtuigen dat deze film voornamelijk commercieel een succes is en dat het verhaal er niet toe doet.

Neem dan een film zoals Cloaca waarbij je volledig in het verhaal gezogen wordt. Het verhaal staat veel dichter bij mensen en het zou jezelf kunnen overkomen. Juist dit maakt Nederlandse films mijns inziens zo sterk. De acteurs doen niet hun best om als studievrienden over te komen; ze zijn het gewoon. Als je meer wilt weten hoe goed Nederlandse acteurs zijn raad ik je aan om De Vloer Op.

Andere Nederlandse films die ik graag nog een keer terug wil zien zijn Van God Los, Leef! en mijn persoonlijke all time favourite: Pek.

Pek is een prachtig voorbeeld van een film die baat heeft bij filmotech.nl. Deze korte film (20 minuten) heeft geen Wikipedia-pagina en de acteur Jeroen van Koningsbrugge zal bij veel mensen vooral bekend zijn van De Lama's of de Citroënreclames. De film zoek ik al jaren maar is nooit op DVD uitgebracht. Ik heb de film opgenomen vanaf de TV op een videoband en heb alleen om deze reden een videorecorder gekocht om de film te kunnen bekijken.

Een film die ik nog wel 'ns wil zien is Off Screen over de gijzeling in de Rembrandttoren en hoop dus dat filmotech.nl snel actief is om mijn persoonlijke film-verzameling flink aan te vullen.

Bekijk andere blog posts